Wednesday, May 12, 2010

Μια εικόνα, (και) χίλιες -τρελές- λέξεις!!

(Δημόσιο Χρέος)
Δεν ξέρω αν μπορώ να πω πολλά για την παραπάνω εικόνα....δεν είμαι σίγουρος αν κάποια σχόλιά μου έχουν να προσθέσουν κάτι σε αυτό που φαίνεται........αλλά, απ'την άλλη, αυτό που φαίνεται, προφανέστατα το έχουν καταλάβει πολύ λίγοι στη χώρα!! Οπότε θα κάνω μια προσπάθεια, να εκφράσω για μια ακόμη φορά σκόρπιες μου σκέψεις και σε αυτό το ζήτημα...

Ξεκινώντας, δεν δηλώνω οικονομολόγος, έγκριτος αναλυτής ή αυθεντία σε δημοσιονομικά/νομισματικά/μακροοικονομικά ζητήματα. That being said, πρωτίστως χρειάζεται να παραθέσω 1-2 facts σχετικά με την παραπάνω εικόνα: Το χρέος εκφράζεται ως ποσοστό του Α.Ε.Π., πρόκειται δηλαδή για κλάσμα με αριθμητή το χρέος και παρονομαστή το Α.Ε.Π. Έτσι, αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί πως η διακυβέρνηση Σημίτη, ιδιαίτερα στην πορεία προς την Ο.Ν.Ε., χαρακτηρίζεται από άλματα ανάπτυξης, σε υψηλό ρυθμό. Τούτο απλά σημαίνει ότι το χρέος δεν μειωνόταν απαραίτητα, αλλά μπορεί να έμενε σταθερό ή (πολύ πιθανόν) να αυξανόταν αλλά με μικρότερο ρυθμό απ'ότι το Α.Ε.Π. Το κατά πόσο η ανάπτυξή μας ήταν πραγματική ή πλασματική, το αφήνω να το κρίνει ο καθένας και σύσσωμη η κοινωνία (που έχει -σαν υπνωτισμένη- πειστεί ασφαλώς ότι όλα τα στραβά έγιναν σε 3-4 χρόνια, και ότι οι πρωθυπουργοί παίζουν playstation..)! Προχωρώντας χρονικά, η ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Αλογοσκούφη το 2004 -σε συνέχεια της υιοθέτησης της δημιουργικής λογιστικής (creative accounting), από τον κ. Σημίτη για να έχουμε €- σήμανε και αναθεώρηση του Α.Ε.Π., κοινώς διαφορετικό τρόπο μέτρησής του, ώστε να διαμορφωθεί πάλι αυξημένο (τεχνητά). Κάτι που πλέον, μαζί με τα υπόλοιπα οικονομικά μας στοιχεία, κατ'ευφημισμόν ονομάζεται "greek statistics"! Οπότε και η πρώτη τετραετία της Ν.Δ. (σχετικά με το γράφημα) είναι σχεδόν όσο παραπλανητική (...ok, όχι τόσο) όσο η "μείωση" επί Πα.Σο.Κ.



Τώρα, καλούμαι να αναφερθώ στα πιο πίσω????????? Χρειάζεται?? Ένας άνθρωπος, ένας μόνο, πήρε ένα ποσοστό στο 26% και το άφησε στο 80%...και εγώ πρέπει να σχολιάσω κάτι???? Έχω επιμείνει, στα μέχρι τώρα άρθρα μου, στην χρησιμοποίηση του κοινού νου, ως μέσο αντίληψης των καταστάσεων. Ψυχρή λογική και εκτίμηση των γεγονότων, αρκεί για να σταθμίσει κανείς τόσο υπαιτίους κι αφορμές, όσο και λύσεις.
Σχολή δημιουργήσαμε, μεγαλείο! Συμπίπτει με την τότε νωπή είσοδο στην Ε.Ε. (Ε.Ο.Κ.) και την αφειδή εισροή χρημάτων παντί τρόπῳ και επί παντί λόγῳ. Είναι, τουλάχιστον για μένα, παραπάνω από προφανές ότι στήσαμε ως χώρα ένα party...ένα τεράστιο party, όπου περάσαμε και τέλεια...κάτι σαν τα σύγχρονα φοιτητικά χρόνια! Επικό party! Περνούσαμε καλά, με λεφτά άλλων...που ήταν το χαρτζιλίκι ή τα λεφτά του ενοικίου/κοινόχρηστα/ρεύμα, κι εμείς τα φάγαμε σε σφηνάκια/λουλούδια! Και, από πάνω, τους κοροϊδεύαμε κιόλας!!!!!!!!!!!!!!! Ποιός δεν έχει πει σε συζήτηση ότι "οι έξω δεν ξέρουν να διασκεδάζουν", "στην Ευρώπη δε βγαίνουν, δε περνάν καλά", ή ποιός δεν έχει σχολιάσει σε αλλοδαπό φίλο του ότι μόνο στην Ελλάδα διασκεδάζουμε συνέχεια......λίγη σκέψη θέλει, πώς σκατά διασκεδάζουμε?????????? Πώς τα βγάζουμε? Με τη βαριά βιομηχανία μας, τις εξαγωγές μας, τις πανευρωπαϊκές διακρίσεις μας σε υπηρεσίες και τη συγκέντρωση παραγωγικού πλούτου?? Πώς? Αλλά το party συνεχίζεται επ'αόριστον...αυτός που ακόμα κάποιοι πίνουν νερό στο όνομά του, πήρε ένα έθνος, και το καταδίκασε σε μαρασμό....μάλλον ήξερε ότι αυτός θα λείπει! Έπαιρνε δανεικά και τα μοίραζε στον κόσμο! Τόσο απλή είναι η πολιτική στην Ελλάδα...παίρνω από άλλους, τους τα δίνω να τα φάνε, αγοράζουν σπίτια/αυτοκίνητα/εξοχικά/πισίνες/βίλλες/ταξίδια....τι με νοιάζει! Ας έχω χρέος..! Όποιος δεν καταλαβαίνει τι έχει συντελεσθεί εκείνο το διάστημα, είναι το λιγότερο αφελής! Εξευτελιστικά αφελής!! Διανομή δανεικών, με παράλληλη εγκαθίδρυση ημέτερου κρατικού μηχανισμού για εξασφάλιση της αποδοχής. Με απλά λόγια, διπλασιασμός των δημοσίων υπαλλήλων, που ανέρχονται στους 1.022.121 (με το 91% μόνιμους). 1985: 7% αύξηση των υπαλλήλων, 1987: 16,9%!!!!!!!!! 2004: 0,42%, 2006: 1,03%....!  Εγώ τι να σχολιάσω σε αυτό?? Φάτε κόσμε...και τώρα βγείτε στους δρόμους επειδή σας τα παίρνουμε πίσω! Λες και τα παράγετε, ή τα είχατε ποτέ δικά σας! Ας είναι συγχωρεμένος εκεί που είναι...ειλικρινά!


Η κυρίαρχη ιδέα του .."να ξοδεύουμε χρήματα που δεν διαθέτουμε" μας εφερε σε αυτό το σημείο. Οι θεωρίες εφαρμόζονται, δοκιμάζονται στην πράξη και καμιά φορά αποτυγχάνουν, ετσι ειναι η ζωή. Φανατισμό, μα και άγνοια, διακατέχει τους αμετανόητους υποστηρικτές κάθε άκρου...κάθε απόλυτης άποψης. Οι θεωρίες, γίνονται δόγματα, και οι κυβερνήσεις πιστές ίσως στό "αξίωμα" του Keynes, τυπώνουν (ασύστολα) χρήμα και το "ρίχνουν" στην οικονομία (αντι να μειώσουν την σπατάλη και τα χρέη). Η πραγματικά ελεύθερη αγορά όμως, διαθέτει εξ'αρχής και συστημικά το φάρμακο...ονομάζεται recession και εαν δεν "πιάσει" τότε υπάρχει και άλλο, πιο δυνατό "χάπι", ονομάτεται depression. Αυτό που ζούμε ειναι η ΛΥΣΗ και όχι κρίση. Η λύση απο ενα αποτυχημένο σύστημα, μια αποτυχημένη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, απο μια αποτυχημένη και διαβρωμένη κοινωνική παρακμή......και σε κάθε ΛΥΣΗ υπάρχει ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ σωστή μεθοδολογία αλλά και ευκαιρία δημιουργικότητας ώστε να βγούμε νικητές και κερδισμένοι. Έτσι, σχετικά με τα παρόντα δεδομένα και συγκυρίες, αλλά και με μια πειραματική προσέγγιση των ενδεδειγμένων κινήσεων, θα ασχοληθώ στην ακριβώς επόμενή -και επικείμενή- μου απόπειρα επικοινωνίας με την σκεπτόμενη και προβληματισμένη νεολαία...! Μαζί με εμένα, και για να δώσω ένα μικρό δείγμα της συλλογιστικής μου, άλλος ένας τρελός: ο κ. Daniel Cohn-Bendit!

1 comment:

Anonymous said...

...έτσι, απλά... πολύ καλά τα λες, Βαγγελάκη... κι ο κ. τρελλός καλά τα λέει... ποιος ακούει, όμως??